Op 13 mei interpelleerde Stefaan Sintobin Zuhal Demir, Vlaams minister van toerisme, in de plenaire zitting over het verbod voor tweede verblijvers aan de kust. Er is geen enkele, gegronde reden meer om tweede verblijvers te verbieden naar hun eigendom te gaan. Tweede verblijvers beschikken immers zelf over de nodige sanitaire voorzieningen en eetgelegenheid. De politieke druk van Vlaams Belang leverde de gewenste resultaten op, aangezien N-VA het verbod enkele dagen later versneld wilde opheffen.
Op 20 mei was er eerst lange tijd onduidelijkheid: Vlaams minister-president Jan Jambon zei dat er een consensus was, terwijl premier Sophie Wilmès nog een bevraging had aangevraagd bij de gouverneurs en de burgemeesters. Maar woensdagavond bracht minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem het goede nieuws: het ministerieel besluit was gepubliceerd in het Staatsblad en trad overigens meteen in werking. Politieke druk van Vlaams Belang maakt wel degelijk verschil!
Om ook de dagtoeristen opnieuw massaal te kunnen ontvangen, op een veilige manier, is het natuurlijk noodzakelijk dat de horeca opnieuw opstart. De nationale veiligheidsraad heeft de horeca verplicht tot minstens 8 juni te wachten om terug te openen. Vlaams Belang steunt de horeca en hoopt dat ook deze sector zo snel mogelijk terug kan opstarten.
In deze onzekere tijden zijn er heel wat gemeentebesturen die improviseren om de coronacrisis in te dijken. Zo zijn er al heel wat creatieve en positieve maatregelen genomen her en der, maar spijtig genoeg zijn er ook burgemeesters die heel wat stappen te ver gaan. Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, is daar een duidelijk voorbeeld van. In Oostende zal je vooraf een plekje op het strand moeten reserveren. Op zich lijkt dit misschien een doordachte maatregel om overbevolking van de Oostendse stranden tegen te gaan, maar niets is minder waar. De eigenaars van strandcabines, bewoners, tweede verblijvers en hotelgasten zullen hierbij voorrang krijgen, zelfs al is op dat moment de horeca terug opgestart en is de kust dus klaar om dagtoeristen te ontvangen. Beloof dus niet zomaar een leuk dagje uit naar het strand aan uw kinderen, want Tommelein zijn reservatiesysteem zou daar wel eens anders kunnen over beslissen. Niet verwonderlijk dat collega-kustburgemeester Dedecker spreekt over discriminatie. Zo zegt ook hoogleraar grondwettelijk recht Stefan Sottiaux (KU Leuven): “Het basisprincipe is dat het openbaar domein voor iedereen toegankelijk moet zijn – ook de stranden.” Houdt zo’ n strandreservatiesysteem juridisch stand?