menu
Word Lid
Open asielcentrum Koksijde zeker nog tot eind 2022 ‘buffercentrum’: "Met het zomerseizoen voor de deur geen cadeau"

Het open opvangcentrum van Koksijde behoudt zijn status als ‘buffercentrum’ voor zolang Fedasil gebruik kan maken van de site op de luchtmachtbasis. De overeenkomst tussen Fedasil en Defensie loopt zeker nog tot eind 2022, dat bevestigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) op vraag van federaal volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “Met het drukke zomerseizoen voor de deur is dat absoluut geen cadeau voor inwoners en toeristen. De regering houdt duidelijk opnieuw geen rekening met de lokale vragen en verzuchtingen”, reageert Vermeersch.

Een deel van de luchtmachtbasis van Defensie in Koksijde werd voor het eerst gebruikt als asielcentrum van oktober 2015 tot november 2016 en een tweede keer van februari tot juli 2020. Wouter Vermeersch: “Eind september 2021 werd het asielcentrum van Koksijde heropend. Het gaat om een open asielcentrum dat plaats biedt aan 274 asielzoekers, waaronder 32 plaatsen voor niet-begeleide minderjarige asielzoekers. De asielzoekers in het centrum zijn voornamelijk alleenstaande mannen (42,4%) en jongens (13,6%). Drie op vier bewoners zijn van het mannelijk geslacht. Gezinnen (39,5%) en alleenstaande vrouwen (4,5%) vormen dan ook een minderheid in het asielcentrum. De meeste migranten zijn afkomstig uit Afghanistan, Palestina en Syrië.

In oktober 2021 kwam het asielcentrum nog negatief in het nieuws omdat een vechtpartij was ontstaan, waarbij de politie massaal ter plaatse moest komen. Het ging toen om het tweede incident op minder dan een week tijd. Een week eerder brak een nog grotere vechtpartij uit in het asielcentrum. Deze incidenten worden ook bevestigd in de ontvangen cijfers over het Koksijds asielcentrum. Vermeersch: “Sinds 2020 vonden maar liefst negen incidenten plaats, waaronder verschillende vechtpartijen, fysieke en verbale agressie en bedreigingen. Dat zet extra druk op de politiezone die nu al overbelast is door de illegalenproblematiek in de regio. Het blijft onbegrijpelijk dat dit asielcentrum werd ingeplant op een transmigratieroute.

"De regering houdt duidelijk opnieuw geen rekening met de lokale vragen en verzuchtingen”

De federale regering wil op lange termijn 5.400 bufferplaatsen voor asielzoekers achter de hand houden, waaronder in Koksijde. Het stadsbestuur van Koksijde, bij monde van Marc Vanden Bussche (Open VLD) van Koksijde staat erom gekend, net als Vlaams Belang, geen voorstander te zijn van het asielcentrum in de gemeente. De burgemeester drukte de hoop uit dat staatssecretaris Mahdi tegen eind 2021 zou overgaan tot sluiting. Vermeersch: “Dat maakte alvast weinig indruk op Mahdi. Er wordt duidelijk geen rekening gehouden met de lokale verzuchtingen door de beslissingnemers en partijgenoten van Vanden Bussche in Brussel. Tijdens het toeristisch seizoen vertienvoudigt het aantal inwoners in Koksijde, wat politie en stadsdiensten in Koksijde extra op de proef stelt. De bijkomende lasten van het asielcentrum komen de veiligheid en dienstverlening aan de burgers en toeristen dus zeker niet ten goede.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF