Vlaanderen is aan een snel tempo aan het vervreemden. Dat zorgt voor enorme uitdagingen op het vlak van onderwijs, huisvesting, zorg en criminaliteit. Daarbij komen nog eens de vele samenlevingsconflicten.
Personen van Nederlandse afkomst vormen de grootste groep personen van buitenlandse herkomst in Vlaanderen, dit betreft namelijk 16%. Daarna volgen de personen van Marokkaanse en Turkse afkomst. Algemeen genomen nam het aantal personen van buitenlandse herkomst in Vlaanderen tussen 2009 en 2018 toe met 51%. Meer dan de helft van deze personen van buitenlandse herkomst zijn niet geboren in Belgiƫ. Bij kinderen jonger dan 6 jaar zijn zelfs bijna 4 op de 10 kinderen van buitenlandse herkomst.
Personen van buitenlandse herkomst wonen vooral in grootsteden en in de grensstreek. Niet verwonderlijk dus dat Mesen koploper is in West-Vlaanderen is met 28.4%, gevolgd door Menen met 24.5%. Ook in Oostende en De Panne zijn meer dan 1 op 5 bewoners personen van buitenlandse herkomst. Grotere steden zoals Brugge, Kortrijk en Roeselare hebben respectievelijk 13.8%, 19.6% en 15.4% inwoners van buitenlandse herkomst.
Dit zijn statistieken die dateren van 2018, dus zullen de huidige cijfers een pak hoger liggen, met dank aan het lakse asielbeleid de laatste 2 jaren.
Bron: www.statistiekvlaanderen.be